Přísně tajná od Janet Evanovich

Knihu mi poskytlo nakladatelství Omega a já jim tímto chci poděkovat.

Tak se znovu hlásím a tentokrát s recenzí na novinku od nakladatelství Omega, Přísně Tajná. Jedná se o 21. díl ze série o Stephanii Plumové. Přiznám se, že jsem četla pouze první díl, Za všechny prachy, a do nedávna jsem si myslela, že se jedná o jednorázovou záležitost. Ano, jsem trošku pozadu. V každém případě můžu říct, že knihu Přísně tajná můžou v klidu číst i neznalci celé série. 

Příběh sleduje Stephanii Plumovou, která se živí jako lovkyně odměn. Už to by bylo zajímavé, ale přidejte k tomu dva chlapy, svérázné kamarády, ujetou rodinu, pár mrtvol, přihoďte ještě kupu humoru s akcí a máte Přísně Tajnou. Může to znít zvláštně, ale ono to skutečně funguje a to báječně.
Krom hlavní dějové linky, kdy Stephanie pátrá po Polletim se tu rozehrávají i další, které se různě proplétají. Některé jsou vážné, zatímco jiné jsou úsměvné a vtipné. 

Hlavní postavou je Steph, z jejíhož úhlu pohledu je celý příběh vyprávěný. Je vtipná, impulzivní a snadno si jí člověk oblíbí. Někomu by se mohla zdát nevyzrálá, ale právě to se mi na ní líbí. A ničím se nepáře a její rekce na některé situace jsou vážně k popukání. Navíc jsem jí tak trochu záviděla zájem Rangera s Morellim. Kdo by nechtěl čokoládového Adonise a sexy poldu? 
Musím také vyzdvihnout babičku Mazurou, která sice není hlavní postavou, ale za to mou nejoblíbenější z celé knihy. Mám ráda své babičky, ale mít tuhle by bylo taky zajímavé. Jo, doufám, že jednou budu taky taková. 

Nejedná se o žádné složité čtení, spíš je to taková vtipná, akční oddechovka. A ačkoliv se může zdát, že pouze chválím, tak se tam pár chybek, zádrhelů našlo. Při akčních scénách se mi občas povedlo ztratit, ale to může  být mojí nepozorností. 

Na závěr můžu knihu s klidným svědomím doporučit tomu, kdo se rád zasměje a nevyžaduje žádné složité čtivo. Kniha jako taková sází spíš na humor a to i v těch nejnebezpečnějších situací. Čtyři knížečky jsou férové hodnocení a já jdu vyhlížet další díl, který snad vyjde co nejdříve. 

"Porno filmy mají nejlepší názvy," řekla babička. "Pár bych jich klidně zkoukla. Jeden jsem si kdysi předplatila, ale byly tam jen samý nahý ženský, a já chtěla vidět nahý chlapy."  


Knihu si můžete zakoupit na webu Knihy Omega nebo Knihy Dobrovský.

O KNIZE
Název: Přísně tajná
Série: Série Stephanie Plumové
Autor: Janet Evanovich
Vydalo nakladatelství Omega v roce 2017
Počet stran: 374

Anotace: Oblíbeného prodejce ojetých automobilů z Trentonu v New Jersey Jimmy Poletti přistihli, jak ve svém autobazaru prodává mnohem víc než jen auta z druhé ruky. Byl však propuštěn na kauci a v den, kdy se měl dostavit k slyšení, se neobjevil. A právě proto nastupuje na scénu lovkyně odměn Stephanie Plum, aby ho vypátrala a přivedla zpět. Ukáže se, že prakticky všechny stopy vedou do slepé uličky, která je vydlážděná mrtvými těly obětí. Dokonce ani Joe Morelli, nejlepší polda ve městě, není schopen přijít na kloub tomu, kde se podezřelý vrah skrývá. Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Stephanie tedy musí udělat něco, do čeho se jí ale vůbec nechce: ochránit bývalého člena nemocniční ochranky Randyho Briggse. Ten si totiž namastil kapsu coby Polettiho účetní a zná tak všechna špinavá tajemství svého bývalého šéfa. Nyní se však Briggs ocitá na Polettiho seznamu lidí, kterých je třeba se zbavit.
Aby toho nebylo málo, stal se Ranger, bezpečnostní expert a někdo, pro koho má Stephanie obrovskou slabost, terčem neúspěšného atentátu. Tentokrát ho kulka minula, ale pokud chce přežít i příští pokus o jeho život, bude se muset spolehnout na pomoc Stephanie a odhalit o něco víc ze své tajuplné minulosti. Výhrůžky smrtí, nájemní vrazi, amatérští zabijáci a Stark Street zamořená smečkou zdivočelých čivav jsou pro Stephanii na pořadu všedního dne. Opravdovou výzvou pro ni však je vypořádat se se seznamem nesplněných snů její babičky Mazur. Plastika prsou a pomsta Morelliho babičce Belle jsou však jen slabým odvarem toho, co je na seznamu na prvním místě – ale to je přísně tajné.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o knize jsem neslyšela, ale hned mě zaujala :) Vypadá to na skvělou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem ráda, že zaujala :). Skutečně se jedná o vtipnou oddechovku, která rychle uteče :).

      Vymazat

Děkuji za komentář. Moc si toho vážím :).