Má Lady Jane od Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows

Dnešní recenze se bude týkat knihy Má Lady Jane, kterou jsem si koupila na Humbooku. Zálusk jsem na ní měla už od doby, kdy jsem o ní četla na Goodreads, ale chtěla jsem počkat na český překlad. A jsem za to ráda.

Tudorovská Anglie je období, které mě zajímá, a přesto jsem až do teď o Jane Grey neslyšela. Ano, stydím se. To však nemění nic na tom, že mě kniha doslova pohltila.

Příběh je psán z pohledu tří postav- Jany, Gifford (říkejte mi G, děkuji) a Eduarda. Normálně tento typ vyprávění nevyhledávám, ale tentokrát mi to nevadilo. Myšlenkové pochody hlavních hrdinů byly uvěřitelné a neskutečné vtipné. I ostatní postavy byly napsané, v rámci možností, důvěryhodně. Každý si zde najde svého oblíbence či záporáka. 
Vztahy postav plynuly přirozeně. Žádné nepřirozené a nucené páry. Vše dostalo svůj zasloužený čas a prostor. Taky se musím přiznat, že mi Jany s G bylo chvílemi až líto. Ovšem, často si za to mohli sami. Když se sejdou dva tvrdohlaví mezci, je to boj.  

Styl psaní mi také vyhovoval. Bylo to podané lehce, čtivě a hlavně vtipně. Nejednou se stalo, že jsem se začala smát jak blázen a bratr na mě jen podezíravě koukal. Když jsem mu vysvětlovala, že si hlavní hrdinka vzala koně, tak jsme se dostali k tomu, že se to v historii skutečně stalo- detailů jsem naštěstí byla ušetřena. 
Autorky měly příběh od začátku řádně promyšlený, což je i ve výsledku vidět. Snad jen milovníci historie se možná budou chytat za hlavu, protože některé záležitosti dostávali do kolen i mě, naprostého laika. 

A jsme u konce. Je více než očividné, že jsem si čtení užila a knihu si oblíbila. S lehkým srdcem můžu knihu doporučit všem milovníkům humoru a nenucené romance s nádechem nadpřirozena. Prostě skvělé odpočinkové čtení za což uděluji pět knížeček. 
Co vy- četli jste knihu nebo se na ní chystáte? Líbila se? :)


"Nejdražší Jano. Omlouvám se, že jsem Tě přiměl vzít si koně. Tvůj tchán se mě snaží zabít. Pošli pomoc."

O KNIZE
Název: Má Lady Jane
Série: My Lady Jane
Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows
Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2017
Počet stran: 408

Anotace: Historie se nemusí brát příliš vážně… Dopřejte si královskou zábavu! Jana Greyová má za sebou totéž, co řada šlechtičen před ní: svatbu s naprosto cizím mužem. Navíc má tu smůlu, že sňatkem se ocitla přímo uprostřed politického komplotu, který svrhl z trůnu jejího bratrance, krále Eduarda, a z ní udělal královnu. Na celých devět dní! Má opravdu vládnout, nebo řešit, že má hrad plný spiklenců a její novomanžel se ve dne proměňuje v koně? Originální fantasy na motivy historických událostí, které ale nebere příliš vážně. Čeká vás dokonalý černý humor, nadsázka, láska, dobrodružství a dokonce i troška magie. (databazeknih.cz)

3 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě docela láká, doufám, že se mi bude líbit ten jedinečný odlehčený styl psaní :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tohle se chystám a doufám, že se mi to vejde na můj Vánoční seznam (který neustále měním a stále si nejsem jistá, co chci víc). Tenhle námět se mi líbí, a navíc, má kniha nádhernou obálku, která mi jednoduše nesmí chybět. ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář. Moc si toho vážím :).