Dívka z inkoustu a hvězd od Kiran Millwood Hargrave

Dívka z inkoustu a hvězd byla dárkem k V.I.P. vstupence na letošním Humbooku. Jen tak mimo záznam- jedná se o mou první reading copy vůbec :D.

Příběh je psán z pohledu třináctileté Isabelle, která je dcerou kartografa. Abych pravdu řekla, tak začátek mě moc nezaujal. Nejspíš to bude i tím, že dávám přednost knihám, které jsou psané o starších lidech. Na druhou stranu chápu, že se jedná o příběh pro mladší čtenáře. To však neomlouvá pomalejší rozjezd, který nemusí každému sedět. Několik prvních kapitol bylo pro mě utrpení. Zlepšilo se to až v momentu, kdy se skupinka vydala na záchranou výpravu. Tou dobou příběh konečně začínal zrychlovat a dočkali jsme se i nějaké akce.

Jak už jsem se zmínila, tak hlavní postavou je Isabelle. Nechci být zlá, ale vážně jsem si jí nedokázala oblíbit. V jednu chvíli mi přišla jak malý harant a v druhou chvíli se chovala hrozně dospěle. Vím, že děti se takhle občas chovají, ale tady mi to vážně vadilo. Na druhou stranu se mi na ní líbilo, že se vydala hledat kamarádku a její vášeň pro příběhy. 
Další postava, která měla více prostoru byla Lupe, Isabellina kamarádka a guvernérova dcera. Lupe jsem si oblíbila. Ano, žila si ve svých představách, ale v příběhu se ukázala jako věrná a obětavá kamarádka. 

Styl psaní se mi líbil. Nebylo to nic náročného. Také se mi líbilo grafické zpracování knihy- s tím si skutečně vyhráli. Musím pochválit i svět, který si autorka vytvořila včetně příběhů o něm. 

No a měla bych se pustit do hodnocení. Vzhledem k tomu, že spousta věcí se mi nelíbila, tak si myslím, že tři knížečky jsou uspokojivé. 

Všichni jsme utvářeni okolím. Každý z nás si na kůži, ve způsobu chůze, dokonce i v tom, jak roste, nese mapu vlastního života.

O KNIZE
Název: Dívka z inkoustu a hvězd
Autor: Kiran Millwood Hargrave
Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2017
Počet stran: 228

Anotace: Od chvíle, kdy na ostrov dorazil guvernér Adori, nikdo nesměl překročit hranici mezi Gromerou a zbytkem ostrova. Isabelle ale i tak sní o tom, že jednou prozkoumá každičký centimetr Zapomenutého území, které leží hned za hranicemi. Svůj sen si splní, když zmizí její nejlepší kamarádka a Isabelle se vetře do pátrací skupiny - je přeci dcerou kartografa. Kdo jiný by měl skupinu provést nebezpečnou pustinou jen za pomoci map a hvězd?

1 komentář:

  1. Na Humnooku jsem Dívku z inkoustu okukovala, reading copy je podle mého mnohem hezčí, než co máme na pultech :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář. Moc si toho vážím :).